02/05/2015

Müürilehe eestivene erinumber

Ilmunud on Müürilehe mainumber, mis on pühendatud eestivene kultuurile ning eestlaste ja venelaste ühisosa võimalikkusele Eestis.
Osalesin Henri Kõivu ärgitusel skaibi teel aset leidnud vestlusringis, kus rääkisime Sandra Kossorotova, Gustav Kalmu ja Igor Kotjuhiga, ning selle pealkiri, juba nooremasse põlvkonda kuuluva Gustavi mõtetest pärit "Eesti uus ja suurem "meie"" väljendab üht teistsugust ja lootusrikkamat ühiskondliku kliima võimalikkust.
Üleüldse õhkub sellest Müürilehest mingit värsket hinge ning valmidust eluterveks ja realistlikuks ühiskondlikuks solidaarsuseks, nagu näha Helen Tammemäe juhtkirjastki, mis räägib vajadusest üle saada oma kannatuste fetišeerimisest: "Teistest hoolimine ei ole vahetuskaup mingite teenete eest - see on meeleseisund, mis ei eelda vastutasu ning mille saavutamiseks on vaja parajalt ka oskust andeks anda."
Lehes on ka kimbuke varalahkunud Vladimir Gorbatšenko kummaliste kokanduslike lühiluuletuste tõlgetest, Igor Kotjuh tutvustab autorit pisut lähemalt. Näiteks:

Lusikas osavalt toimetab
suures
auravas taldrikus
ei saa aru
mispärast
valdab mind naer
sõnade
isiklik elu
juures.

Mis lehes veel on? Mihhail Lotmani, Vladislav Kopylkovi ja PLUGi toimetuse koostatud lühileksikon eestivene kultuurile spetsiifilistest märksõnadest, Henri Kõivu pikk lugu venekeelse ETV juhist Darja Saarest, intervjuu muusik Artjom Astrovi ehk rin la'ga, viie eestivene muusikaartisti tutvustused, Johanna Rannula essee eesti, vene ja eestivene identiteetidest, Gorõ Lana liikme Roma Pi dj-ankeet, Merete Väina arvustus Sasha Pepeljajevi lavakatega lavastatud "Idioot FM-ist", Liisa Kaljula kirjutab tänapäeva Vene kunstirühmitusest AES+F, Julia Ahtilainen vestleb Vene Teatri juhi Ivan Strelkiniga, Emilie Toomela intervjuu dokfilmitegija Aljona Suržikovaga, Mailis Hudilaineni jutt Peterburi kinoelust, Emajõe Saadik kirjutab 9. mai tähistamisest Venemaal.
Vene-teemale lisaks veel Piret Karro intervjuu tänavuse veneetslase Jaanus Sammaga, Joosep Susi ja Agnes Neieri luule aastaülevaade, intervjuu ;paranoia uute autorite Antye Greie-Ripatti ja Benzoga, Tallinna kaubanduskeskuste teejuht ja veel üht-teist.

No comments:

Post a Comment